ДГ Слънчице
Детска градина в град Велинград

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

 

Бяха организирани различни мероприятия и в нашата детска градина. Работливите джуджета посетиха децата и им помогнаха да подлепят книжките, да им покажат, че и книгите носят душа… и те са тъжни, когато ги късат и захвърлят в някой ненужен ъгъл.

 

С радост най-малките деца се гушкаха в своите баби да им прочетат приказка не само на тях, а и на всички деца. Разглеждаха с интерес подарените им книги. Научиха римушки и кратки стихчета.

 

По-големите каки и батковци обогатиха библиотечните кътове в групите, размениха си книжки със своите приятели като им разказваха колко интересна е тяхната книга, кои са любимите им герои, разказаха за мечтите си, че и те като пораснат ще приличат на героите от приказките. А две любознателни деца, които четат вече с лекота прочетоха приказки на своите приятели.

 

Майките и татковците се включиха в инициативата за най-добре прочетена /разказана/ приказка и „Да няма дом без книги”.

 

А палавите деца, които толкова много харесват патилански истории сами измислиха свои приказки. Фантазията им роди истински шедьоври. После с куклен театър разказаха свои любими приказки.

 

Други пресъздадоха обреди и обичаи за Бъдни вечер и Коледа. Научиха много наричания, стихотворения и за традициите на нашия народ.

 

Какъв по-добър завършек на Националната седмица на четенето от този, да съхраниш българските традиции и обичаи и да разкриеш пред децата силата на словото, на книгата. Коледният прашец и коледната магия завладяха сърцата на децата и те винаги ще търсят необятния свят на книгата.